topflashv1

 

Varumärket Njord - på en tallrik!

Fredagen den 8/2 samlades ett femtontal Njordare till medlemsträff i Resö Hamnmagasin. Njords syfte och framtid diskuterades och det kom fram intressanta exempel på vad medlemskapet i Njord kan betyda för enskilda verksamheter. Under dagen jobbades det med produktutveckling och medlemmarna skapade en mängd läckra rätter baserade på både vanlig och ovanliga råvaror från havet. Några av dessa rätter kommer under året att användas i en satsning på att öka synligheten i varumärket.  

Diskussion om varumärket

Ordförande Ingemar Granqvist hälsade alla välkomna och Anders Hedenstedt inledde med en kort presentation av nya stödmedlemmen Resö samhällsförening och vilka planer som finns för utveckling av hamnområdet på Resö.

Anders länkade därefter över till dagens tema, dvs vad medlemmarna vill med Njord och syftet med föreningen, genom att berätta om ResöRan och Resö Gamla Skolas utgångspunkter för medlemskap och kombinationen av ekonomiska incitament och hållbarhetstänk, samt samverkan mellan medlemmarna.

Nina Naess vittnade om att hennes medlemskap i Njord hjälpte henne att få fortsätta leverera sina produkter till Vasamuseet, då de förra året kraftigt skärpte sina upphandlingskrav. Genom att visa upp Njords verksamhet och de egna kvalitetskriterierna blev Knop&knåp utan problem godkända som leverantörer. En riktig solskenshistoria – med stort ekonomiskt värde!

Syftet med Njord är enligt stadgarna är att främja medlemmarnas ekonomiska intressen – och deltagarna var eniga om att det är dags att ta tag i varumärkesfrågan på nytt. Dels genom att på olika sätt öka kännedomen om varumärket och dels genom att utveckla fler tänkbara Njordprodukter.

En aktuell utmaning är råräkan, då de nya reglerna innebär att råräkan räknas in i kvoten. Anders visade på nyutvecklat rist för försök att minimera fångsterna av råräka, samt alternativet att höja produkten i värdeskalan, t ex genom skalning och tillagning. Dagen till ära testades en liten skalningsmaskin med både kräftor och räkor i olika storlekar och konstruktionen granskades ivrigt.

Nyutveckling i köket

Under ledning av Stefan Jensen tog sig sedan medlemmarna med stor entusiasm an uppgiften att skapa nya och smakrika rätter av olika Njordråvaror. Köket fylldes snabbt av påsar med råräka, kräftor, olika sorters krabba , ostron och simpa – med andra ord en stor spännvidd! Efter ett kort rådslag utgick en inköpspatrull utgick till Tempoaffären och där införskaffades en mängd tillbehör att experimentera med .

Resultatet blev en läcker förrättsbuffé med kalla rätter och därefter en lika riklig buffé med varma rätter. Till mångas överraskning smakade allt alldeles förträffligt – vilket de tomma tallrikarna vittnade om! Ett av syftena med övningen av att ta fram ytterligare produkter som passade som tillbehör på en Njordtallrik på mässan Passion för Mat i Göteborg i början av mars. Njord kommer där att vara representerade via Stefan och Per Karlsson. Marinerade kräftstjärtar med jordgubbar, råräkor med ingefära, friterade skaldjursbollar med salsa, ostron med vinsås, mm stod högt i kurs och medlemmarna hade svårt att välja sina favoriter. Håll ett öga på denna hemsida – så kommer det förhoppningsvis att dyka upp några nya recept i vår receptsamling. Ingen av kockarna har för vana att följa något recept, men vi skall försöka återskapa en del av vad vi höll på med.

Fest!

På kvällen anslöt flera av medlemmarnas fruar och män – och det blev en helkväll med massor av god mat och dryck. Förutom alla spännande förrätter serverades en delikat fisksoppa från Rökeriet och en smaskig efterrätt. Detta var första gången som Njord ordnade en medlemsträff av detta slag, men inte den sista…..

 

 Varma förrätterRåvaror

Kalla förrätterBarhängFest

varma buffénAktivitet i köket