För fyra hungriga personer
Skala ett kilo Njordräkor. Koka fyra portioner av din favoritpasta. Smält smör i stekpannan och fräs grovhackad gul lök. Tillsätt en burk (lätt) créme fraiche och cirka 1 1/2 dl matlagningsgrädde. Låt såsen puttra ihop. Krydda med salt och peppar. Ställ av från plattan. Blanda i räkorna och ruccolasallad i såsen. Servera med dill och citron. |
Så här gör Ingemar: Skala kokta havskräftor och hacka dem grovt. Bryn lätt i smör i stekpannan tillsammans med en pressad vitlöksklyfta. Tillsätt en buljongtärning. Häll över en skvätt förvärmd whisky och tänd på. Tillsätt grädde och hackad dill. Red med maizenamjöl. Kan ätas som förrätt på snittar eller som huvudrätt tillsammans med kokt ris. |
|
4 pers 600 g makrillfilé eller 1 kg makrill Panering: 1 dl ströbröd 1 dl vetemjöl 2 tsk salt Smör till stekning Dill och citron Rensa, skölj och filéa de hela makrillarna. Vänd filéerna i paneringen. Stek fisken vackert guldbrun på båda sidorna i rikligt med smör. Lägg upp på varmt fat. Garnera med dill och citron. Servera med kokt potatis och smörfäst spenat eller rårörda lingon. |
|
Skala kokta räkor. Smält smör i varm stekpanna. Krydda smöret med curry, cayennepeppar och grillkrydda. Fräs räkorna hastigt i stekpannan. Serveras som tilltugg! |
|
Så här gör Ingegerd när det blir räkor över.... 4 portioner 300g färska räkor 2 msk dillfrö smör 1 liter fiskbuljong 5 msk vetemjöl 1½ del vispgrädde (2 msk cognac) 1 dl hackad dill Räkorna skalas och hackas grovt. Spara några hela till dekoration. Fräs räkskal och 2 msk dillfrö tills skalen ser torra ut. Häll på ½ liter av buljongen och låt koka i 20 min. Sila räkbuljongen. Fräs smör och vetemjöl, späd med räkbuljong och fiskbuljong. Koka ca 3 min och smaksätt ev med cognac. Vispa grädden och blanda ner tillsammans med dillen och räkorna. Klart för servering!
|
|