Färöarna besöktes 16-20 januari 2008 av såväl yrkesfiskare som politiker och kommunfolk från norra Bohuslän.

Avsikten var att få en inblick i hur fisket bedrivs där och jämföra svårigheter och möjligheter. Alla medverkande var mycket nöjda med resan. 

 

Mötet 25 januari på folkhögskolan i Grebbestad innebar avslutning av samverkansprojektet och uppsummering av arbetet. Ett 40-tal personer deltog, från olika håll och mötet kändes bra.

Ett flertal initiativ från projektet fortlever av egen kraft. T ex väckte redovisningen av arbetet med levande kräfta stor medial uppmärksamhet.

 

 

 

Passion för Mat i Eriksbergshallen i Göteborg 22-24 fegbruari 2008. Robert Olsson deltog från Njord, tillsammans med Per & Lars Karlsson. Robert fick tillfälle att informera om Njord från scenen, i samband med Ostronakademins framträdande.

Våra skaldjur fick ett mycket positivt mottagande och skapade nyfikenhet på varumärket Njord. Bl a var mästerkocken Leif Mannerström på Sjömagasinet imponerad av skaldjuren.

matmassan20082 jpg2

 

Jordbruksministern var på besök i Strömstad 27 februari 2008. Eskill Erlandsson, Karin Wiktorén och Magnus Kindbom förevisades först uppspända trålar med räkrist och kräftrist på Torskholmen. Charles Olsson berättade om selektivt fiske och hur trålarna fungerar.

Därefter åkte sällskapet med SD 262 Carona till Tjärnö, med tillfälle till samtal och guidning under vägen.

Kerstin Johansson på Tjärnö marinbiologiska underströk i sitt tal vikten av att samförvaltningen permanentas. Besöket upplevdes som mycket lyckat. 

 

 

 

 

Bjord Norra Bohuslän Ekonomisk förening hade sin första årsstämma den 27 april 2008 i Everts sjöbod på Grönemad. Det var ett trivsamt möte med god fika, utsikten gick heller inte av för hackor. Det konstaterades att verksamheten har kommit igång på ett bra sätt och att vi har fått bra genomslag för vårt varumärke.

 

 

 

Informationsmöte i Lysekil 21 maj 2008 med bl a Isabella Lövin. Peter Olsson, Smögen satt i panelen. Flera deltagare från norra Bohuslän, bl a Charles var på plats. Siffrorna för fisket är inte längre lika nattsvarta. 

 

 

 

Kosterhavets dag 24 maj 2008 blev en bra dag när väl vädret hade stabiliserat sig. Fisketuren var fullbokad och Anders Tysklind beräknade att över 1000 personer deltog på ett eller annat sätt i aktiviteterna. Ett stort antal personer åkte till Koster.

 

 

 

Under Västerhavsveckan v 26 presenterade Ingemar Granqvist Njord på Havets Hus under måndagen och på fredagen var det öppet hus i containern i Fjällbacka där levande kräfta-projektet presenterades.

På onsdaggen presenterades Njord  på Tjärnö av Anders Tysklind. En utställning har funnits på Tjärnö hela sommaren.

 

 

 

 

Scoutlägret på Kragenäs v 32 fick en visning av fiskebåtar i Resö ham. med tillhörande information under söndagen den 3 augusti. Ytterligare information och poängpromenad med frågor om havskunskap gavs 5 och 6 augusti. 

 

 

 

På Feskekörkans dag 16 augusti i Göteborg presenterades Njord av Hanna Karlsson från Grönemad. Tack för hjälpen! 

 

 

 

I september 2008 träffades styrelserna i fiskeområdena SD och LL och diskuterade allmänna fiskefrågor. Ett mycket positivt möte!

 

 

 

Robert representerade Njord på Turistmässa i Bullaren i slutet på september 2008.

 

 

 

 

Robert mötte representanter från Gunnebo slotts konferensanläggning på Grebys den 23 oktober 2008 och pratade Njord.  

 

 

 

Till Slow food-mässan i Turin 23-25 oktober reste Susanne och Kalle Hellberg, Resö som Njords representanter.

 

 

 

I Everts sjöbod den 11 juni 2008 mötte Ingegerd representanter för ett holländskt resemagasin. 

 

 

På Fiskets Dag 11 juli 2008 i Grebbestad bjöds det som vanligt på räkor och havskräftor, detta år enbart av Njordkvalitet. En mängd broschyrer delades ut.

fisketsdag2008 

 

På Strömstad Tourist inbjöds den 17 juli 2008 till provsmakning av Njordräkor. 

 

 

Den 15 november 2008 invigdes Räkakademin i Strömstad och Njord fanns på plats.

Räkakademin 2008 

 

Den 27 november 2008 anordnade den lokala Slow food -avdelningen i Göteborg middag med havskräftor och räkor från Njord. Ingemar och Robert berättade om Njord för mycket nöjda middagsgäster.